of direct naar  
  snelmenu
 
verpakkingen.com > nieuws >
Online verkoop heeft grote invloed op verpakkingsmarkt.

Duizenden Nederlandse webwinkels zetten met hun verpakkingsvraag bestaande verpakkingsregels op z’n kop. Want bestaande verpakkingen zijn eigenlijk ongeschikt om via post of pakjesdienst te vesturen. Net zoals demografische trends zorgen voor andere eisen aan een verpakking als het gaat om bijvoorbeeld gemak. Functionaliteit is een derde trend: hoe dring je met slimme verpakkingen voedselverspilling terug? En welke impact heeft dat weer op het milieu? Dat waren de zichtbare trends op Macropak 2014, begin oktober gehouden in Utrecht).

Het NVC (Nederlands Verpakkingscentrum) definieerde vorig jaar in het Grote Generatiedebat Verpakken 2028 in totaal acht trends die komende jaren bepalend worden voor de verpakkingsindustrie. Eigenlijk kun je ze terug brengen tot vier hoofdthema’s: functioneel, gemak, online en milieu-impact.

Functioneel lijkt een open deur. Immers: is niet elke verpakking functioneel? Toch kunnen veel verpakkingen nog verbeterd worden, bijvoorbeeld om voedselverspilling tegen te gaan door betere barrière-eigenschappen. Of door verpakkingen makkelijker hersluitbaar te maken. Er is op dit gebied al heel wat verbeterd de laatste jaren. Trends op dit vlak zijn te vinden zowel aan de materialenkant, vooral biobased, aan de constructiekant (betere sluitingen) en bij de machines, die steeds vaker in staat zijn om hersluitbare verpakkingen te maken - denk aan flowwrappers.

Wat de grondstoffen betreft, neemt de tweede generatie fiberbased verpakkingsmaterialen critici de wind uit de zeilen. De kritiek op verpakkingen waarin bijvoorbeeld ethanol en vezels uit mais of suikerbieten is verwerkt, was dat je voedsel als grondstof voor verpakkingen gebruikt en daarmee voedseltekorten creëert. De tweede generatie van deze materialen gebruikt nog steeds ethanol en vezels afkomstig van landbouwproducten - maar nu afkomstig van de stengels van de tomatenplant of de bladeren van bieten en mais. Verpakkingen gemaakt van biologisch restafval dus.

We noemden het al: verkopen via internet heeft een grote invloed op de verpakkingenbranche. Deze markt groeit met 20 procent per jaar. Maar hoe verstuur je één product naar de klant, waarvan de verpakking eigenlijk is ontworpen om getransporteerd te worden in een dozijn in een aparte omdoos? Transport- en primaire verpakking lopen door elkaar. Hoe los je dat op? Maak je de primaire verpakking sterker, zodat hij de handling door de pakketbezorger overleeft? Met meer gewicht en impact op de CO2-uitstoot in de hele keten als gevolg. En ga je die zwaardere verpakking ook gebruiken voor de productstroom richting retail? Of kiest de sector voor twee verpakkingsproducten: een voor de retail en een voor de online verkopen?


— foto: Verzendverpakkingen worden steeds belangrijker door meer online verkopen.

Demografische trends spelen overal in de wereld. Denk aan de vergrijzing, kleinere gezinnen, en het feit dat steeds meer mensen in steden wonen. Deze ontwikkelingen hebben invloed op hoe we voedsel consumeren. Dat moet gemakkelijker en sneller. Een kant en klaar pakket in de magnetron en de moderne stadsmens wil over een paar minuten aan tafel zitten. De trend is meerdere componenten in één verpakking aanbieden. Maar het is niet bekend of deze trend standhoudt. Steeds meer mensen waarderen 'slow food' als ze de jachtige cultuur zat zijn. Door deze complexiteit schieten de eisen aan de verpakking omhoog. Multilayer verpakkingen zijn er bijvoorbeeld, om al die verschillende ingrediënten in de magnetron tegelijkertijd warm te krijgen. Binnen multilayer verpakkingen ontstaan dedicated zones voor verschillende temperaturen.

De verkoopverpakking, die op de winkelvloer voor extra omzet zorgt, blijft belangrijk. De trend is duidelijk dat deze kleurrijker worden. De opmars van digitale druktechnieken maken steeds meer variëteiten mogelijk. Grote fabrikanten pushen de druktechnologie zelfs in het segment van verpakkingen die in massavolume – maar toch op individuelere wijze - worden bedrukt. Maar de vraag is natuurlijk waar de grens ligt en wie er op al die bontheid zit te wachten.


— foto: Koekjesverpakking die kan worden hersloten, gemaakr met een Fuji Alfa-Wrapper VII van Dijkstra Vereenigde.

Alles gaat met alles communiceren. In de nieuwe verpakkingsmachines begin je dit te zien. Behalve dat de machines ingesteld zijn op kleinere batches, sneller van product wisselen en door slimme robots worden bediend, zijn ze aan het internet gekoppeld. Dit schept kansen om het proces vanaf een willekeurige plek via de smartphones te sturen of volgen. De beschikbaarheid van allerlei informatie biedt nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van monitoring. Vragen die zich hierbij voordoen zijn bijvoorbeeld: is die informatie wel veilig? Gaat niemand er misbruik van maken? Kunnen derden inbreken in mijn productieproces?

De vierde hoofdtrend, het milieu-aspect van verpakkingen, speelt al enige jaren. Wat weegt zwaarder: langere houdbaarheid van voedsel of minder verpakkingsmateriaal weggooien? Innoveren is het antwoord, tonen de nominaties voor verpakkingsinnovatiewedstrijd De Gouden Noot aan. Dunner blik bijvoorbeeld, doordat een druppel vloeibaar stikstof in het blik tijdens het verpakken expandeert en voor de stevigheid van het extreem dunne blik zorgt. Minder materiaal, minder gewicht, minder CO2-uitstoot. En lange houdbaarheid van voedsel in blik. Functioneel en ecologisch kunnen dus goed samen. Maar je moet wel slim zijn.


(29 september 2014, update 7 oktober 2014)

bedrijven / producten

verpakkingen.com, leveranciers van verpakkingen, verpakkingsmaterialen, verpakkingsmachines en verpakkingsdiensten.


HC-400
Tafelsealer

Impulssealer, max. seallengte 40 cm, sealbreedte 2 mm, met snijmes.

Sealapparaat voor het sluiten van of en ... > Meer

Andere materialen kunnen plastic in
disposables vervangen

Verbod op wegwerpverpakkingen heeft gevolgen.

De EU stemde vorige week massaal vóór 7 ... > Meer

geschenkpapier
toonbankrollen

rollen inpak papier

rollen inpak papier in fantasie en voor ... > Meer

Icimen
Stand up zak

Stazak

Leverbaar in diverse maten. Opties: 6 ... > Meer

PackagingPro
Golfkarton GG70/70 rol 75cm x 70 m

golfkarton op rol

Eenzijdig gegolfd karton van 2 lagen 70 ... > Meer

Zhuhai Kali
Sigarettendoosjes

Sigarettendoosjes, bedrukt, diverse afmetingen.

Ontwerp, bedrukking en productie van ... > Meer

HSM
FP 3000

Vatenpers, perskracht 270 kN.

Vatenpers, voor het persen van vaten en ... > Meer

Feel the Nature
composteerbare bloemenhoes

Biodegradable / composteerbare bloemenhoes.

Nieuw in het sierteeltassortiment van / ... > Meer

Reddi-Crate
kartonnen doos voor lange voorwerpen

Kartonnen doos met deksel voor lange voorwerpen.

Doos gemaakt van dubbele golf karton, ... > Meer

Dijkstra Vereenigde
Glazen conserven pot

Glazen 720ml pot - twist-off

Glazen conservenpot - twist-off. Wit/ ... > Meer

Paccor
Bakjes voor spreads

Plastic bakjes voor spreads zoals smeerkaas, halvarine...

Paccor is een van de grootste van voor ... > Meer

Jojoli
Transparante puntzak

Puntzak, transparant.

Plastic puntzak (van PP: polypropyleen) ... > Meer


Waarom meedoen?
Info for foreign merchants.


Nieuws te melden? Stuur uw bijdragen naar Redactie verpakkingen.com
Postbus 441
9700 AK  Groningen
info@verpakkingen.com
© 1999 - nu Corneliszoon

Verpakkingen.com snelmenu
adviseurs
bags big-bags
bag-in-box
blikken
blisters  ~machines
casepackers
displays
disposables
dozen omdozen
emmers
etiketten
flacons
flessen (glas)
flessen (plastic)
folie
flowpackers
jerrycans
karton
kartonnages
kokers
kratten
krimphoezen
krimptunnels
kunststof bakken
machines
merken
omsnoerband
omsnoermachines
ontwerpers
opvulmateriaal
pallets
pallethoezen
palletwikkelaars
printers
stretchfolie
tape
tassen
vaten
verpakkers
zakjes

Twitter

Contactgegevens

Informatie over deelname

Voeg producten toe


Externe links:
bedrijfsauto.com
logistiek.com